Sastojci:
300 g zelenih tagliatella od špinata ili šparoga
250 g smrznutih gambera (idealno je da ih odledite kako bi izašla suvišna voda, a zatim ih
osušite papirnatim ručnikom)
100-150 g dimljenog lososa
250 ml slatkog vrhnja (nezaslađenog vrhnja za šlag; osobno ne koristim vrhnje za kuhanje)
2-3 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka, usitnjena
Kopar, vlasac, ružmarin, peršun… po želji (ja sam koristila sušeni kopar i vlasac)
1 žlica limunovog soka
150 ml bijelog vina
Priprema
U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na laganoj vatri dinstajte gambere, češnjak i začinsko bilje 2 minute. Podlijte vinom i pustite da alkohol malo ispari, a zatim dodajte slatko vrhnje. Kad prokuha ovaj dio umaka je gotov.
U širokoj tavi ugrijte maslinovo ulje pa 2 min prodinstajte gambere, češnjak i začinsko bilje na laganoj vatri. Podlijte vinom, pustite da alkohol malo ispari pa dodajte slatko vrhnje. Kad prokuha ovaj dio umaka je gotov. Skuhajte tjesteninu al dente, želite da se dovrši u umaku tako da rezance kuhajte samo nekih 6-7 min i onda dokuhati u umaku uz pomoć vode u kojoj se tjestenina kuhala. Ta ista škrobna voda će dodatno progustiti umak kuhanjem.
Prije dodavanja tjestenine u umak dodajte i dimljeni losos, malo limunova soka, sol, papar pa sve izmiješajte. Kuhate sve zajedno na laganoj vatri minutu-dvije dok se sve lijepo nije spojilo i progustilo.
Posluživanje
O autoru recepta
Hungry Anja
Anja Maršić, poznata kao @hungry_anja, strastvena je ljubiteljica hrane i kulinarstva koja na svom profilu dijeli kreativne i ukusne recepte za svaki dan. Njezin pristup kuhanju je jednostavan, ali vmaštovit, savršen za sve koji žele uživati u domaćim jelima i novim okusima. Pratite je za inspiraciju u kuhinji i recepte koji će zadovoljiti svačije nepce!