Sastojci:
Klara Marić iz Pjukanaca
- 1 sipa srednje veličine
- 200 g boba
- 2 kapule
- Svježi peršin
- Maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- Bijelo vino
Priprema
Čišćenje sipe: Zarežite sipu sa strane gdje se nalazi kost i pažljivo je izvucite. Lagano zarežite “leđa” s obje strane, pazeći da unutrašnjost ostane u komadu. Crnilo sipe nalazi se s unutrašnje strane, povezano s glavom i probavnim traktom – pažljivo ga odvojite kako biste sačuvali crnilo, koje daje jelu poseban okus i jačinu. Odvojite probavni trakt od glave, uklonite zub, a glavu, krakove i tijelo narežite na kockice. Ne ispirite sipu od crnila.
Sitno nasjeckajte kapulu i šufigajte je na maslinovom ulju oko 10 minuta. Dodajte sipu i pirjajte još 10 minuta, zatim dodajte svježe sjeckani peršin i češnjak, te podlijte bijelim vinom. Pirjajte dok alkohol ne ispari. Podlijte jelo ribljim temeljcem i dodajte crnilo sipe po želji.
Pljukance skuhajte u kipućoj vodi (7-8 minuta). Kada sipa omekša, dodajte bob (očišćen od opne) i začinite po potrebi.
Savjet za crnilo: Crnilo sipe najbolje ćete “izvući” tako da kesicu crnila stavite u šalicu, dodate toplu vodu ili temeljac, i razradite s vilicom. Procijedite crnilo kroz sito prije dodavanja u jelo. Možete ga i zamrznuti za buduću upotrebu.
Posluživanje
O autoru recepta
Stjepan Vukadin
Stjepan Vukadin poznati je hrvatski kuhar, kojeg već nekoliko sezona gledamo kao člana žirija hrvatskog MasterChefa. Rođen i odrastao u Dalmaciji, Vukadin spaja tradiciju s modernim tehnikama, istražujući lokalne okuse i namirnice koje obogaćuje kreativnim pristupom. Njegovi recepti odišu mediteranskom dušom i prilagođeni su ljubiteljima autentičnih i inovativnih okusa, čime unosi dašak svoje kulinarske strasti u svako jelo.