Sastojci:
- Ljiljani Klara Marić
- Škampi
- Celer
- Mrkva
- Kapula
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Peršin
- Češnjak
- Bijelo vino
- Domaća šalša
- Vrhnje za kuhanje
- Riblji temeljac
Priprema
Očistite svježe škampe, izvucite meso repova za tartar, a glave i ljuske sačuvajte za bisque. Narežite celer, mrkvu i kapulu. U loncu zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte celer, mrkvu i kapulu. Potom ubacite glave i ljuske škampa, peršin i par režnjeva češnjaka. Posolite, zalijte bijelim vinom, i dodajte malo domaće šalše. Prelijte sve ribljim temeljcem i kuhajte dok tekućina djelomično ne ispari, a škampi puste svoju aromu.
Pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Kad je bisque gotov, procijedite ga. Vratite povrće u procijeđenu tekućinu i sve zajedno usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatki umak. Ulijte bisque u čistu tavu. Skuhajte ljiljane al dente prema uputama na pakiranju te ih prebacite u bisque. Pripremite tartar od škampa tako što ćete sitno nasjeckajti meso repova škampa, zatim dodajte sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok.
Posluživanje
O autoru recepta
Stjepan Vukadin
Stjepan Vukadin poznati je hrvatski kuhar, kojeg već nekoliko sezona gledamo kao člana žirija hrvatskog MasterChefa. Rođen i odrastao u Dalmaciji, Vukadin spaja tradiciju s modernim tehnikama, istražujući lokalne okuse i namirnice koje obogaćuje kreativnim pristupom. Njegovi recepti odišu mediteranskom dušom i prilagođeni su ljubiteljima autentičnih i inovativnih okusa, čime unosi dašak svoje kulinarske strasti u svako jelo.