Početna Recepti

Ljiljani i škampi

Ljiljani i škampi

07.07.2025

BY Stjepan Vukadin

Ljiljani u bogatom umaku od škampa

Serviranje za:

4 osoba

Vrijeme pripreme:

75 minuta

Skampi-i-ljiljani-na-malo-drugaciji-nacinFEATURE
Tjestenina Klara Marić
Sastojci:


  • Ljiljani Klara Marić 
  • Škampi
  • Celer
  • Mrkva
  • Kapula
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Peršin
  • Češnjak
  • Bijelo vino
  • Domaća šalša
  • Vrhnje za kuhanje
  • Riblji temeljac
Priprema

Očistite svježe škampe, izvucite meso repova za tartar, a glave i ljuske sačuvajte za bisque. Narežite celer, mrkvu i kapulu. U loncu zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte celer, mrkvu i kapulu. Potom ubacite glave i ljuske škampa, peršin i par režnjeva češnjaka. Posolite, zalijte bijelim vinom, i dodajte malo domaće šalše. Prelijte sve ribljim temeljcem i kuhajte dok tekućina djelomično ne ispari, a škampi puste svoju aromu.

Pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Kad je bisque gotov, procijedite ga. Vratite povrće u procijeđenu tekućinu i sve zajedno usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatki umak. Ulijte bisque u čistu tavu. Skuhajte ljiljane al dente prema uputama na pakiranju te ih prebacite u bisque. Pripremite tartar od škampa tako što ćete sitno nasjeckajti meso repova škampa, zatim dodajte sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok.


Posluživanje
Tjesteninu s bisque umakom poslužite na tanjure, a na vrh dodajte tartar od škampa. Uživajte u čistom okusu jadranskog škampa!

O autoru recepta

Stjepan Vukadin

Stjepan Vukadin poznati je hrvatski kuhar, kojeg već nekoliko sezona gledamo kao člana žirija hrvatskog MasterChefa. Rođen i odrastao u Dalmaciji, Vukadin spaja tradiciju s modernim tehnikama, istražujući lokalne okuse i namirnice koje obogaćuje kreativnim pristupom. Njegovi recepti odišu mediteranskom dušom i prilagođeni su ljubiteljima autentičnih i inovativnih okusa, čime unosi dašak svoje kulinarske strasti u svako jelo.


Proizvodi povezani s receptom