Mafalde s Bolognese umakom
Serviranje za:
4 osoba
Vrijeme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
– luk
– mrkva
– češnjak
– lovor
– peršin
– junetina
– domaća šalša
– bijelo vino
– papar
– panceta
– mafalde
– paški sir
Priprema
Zbog svoje dugotrajne pripreme bolognese umak često se radi za više osoba ili obroka, a naš recept je za 4 osobe. Na maslinovo ulje dodajte pola kg luka, 2 mrkve i 2 češnja češnjaka. Dinstajte dok luk ne omekška i dodajte 2 lista lovora za bolju aromu i okus umaka te peršin. U lonac dodajte 1 kg čistog junećeg mljevenog mesa te ga dobro popržite uz stalno miješanje kako biste meso dobro usitnili. Kad meso dobije zlatnu boju dodajte 1 dl domaće šalše i 1 dl bijelog vina. Začinite po želji, a kad aklohol ishlapi dodajte pancetu izrezanu na komadiće. Smanjite vatru i kuhajte otprilike 2 sata uz povremeno miješanje, a po potrebi podlijevajte temeljcem. Skuhajte mafalde i pomiješajte s gotovim umakom. Poslužite i pospite listićima paškog sira.
Posluživanje
O autoru recepta
Ivan Pažanin