Zašto je naša
tjestenina posebna?
Tjestenina Klara Marić je tradicionalna istarska tjestenina. Izrađuje se po starim, izvornim recepturama naših baka koja je najsličnija domaćoj, ručnoj izradi.
Najkvalitetnija tjestenina
proizvodi se od durum pšenice
Tajna vrhunske tjestenine je u brašnu.
U našoj proizvodnji koristimo najkvalitetnija zrna durum pšenice, grano duro. Durum ili tzv. tvrda pšenica je sorta proljetne pšenice koja je bogat izvor energije. Ima visok sadržaj proteina što je izrazito važno za proizvodnju tjestenine visoke kvalitete. Zbog toga tjestenina od durum pšenice prilikom kuhanja zadržava oblik i čvrstoću, elastična je, otpornija na prekuhavanje i manje je ljepljiva. Ima prirodnu žućkastu boju bez dodatka jaja zbog prirodno žutog pigmenta brašna.Zbog svih svojih sastojaka durum pšenica najbolja je i najkvalitetnija sirovina za proizvodnju domaće tjestenine.
Valjana tjestenina - najsličnija
domaćoj, ručnoj izradi
Vjerni smo tradicionalnoj domaćoj i autentičnoj izradi tjestenine.
Jedini u Hrvatskoj proizvodimo
tjesteninu na matasse
Jedini smo proizvođač u Hrvatskoj, uz još samo nekoliko u Italiji, koji proizvodi tjesteninu na ‘matasse’ – što je najkvalitetniji, ali i najteži način proizvodnje.
Slika 1.
Tagliatelle na matasse
ŠTO JE ‘MATASSA’? Matassa je tradicionalna metoda razvlačenja odnosno izvlačenja tijesta kao i naziv za finalni oblik tjestenine kojeg vidimo u pakiranju. Ova metoda izrade tjestenine sastoji se od prolaska tijesta kroz valjke. Tijesto se valjanjem dovodi do željene debljine i duljine. Ono se potom omata u spiralu koja podsjeća na pletenicu ili niti različite debljine i dužine. U ostalim proizvodnim pogonima tagliatelle u pakiranju dolaze u obliku ‘gnijezda’ dok su naše jedine na matasse odnosno u obliku duge spirale.
Tagliatelle na matasse su simbol lokalne gastronomije. Predstavljaju tipičnu svježu tjesteninu koje su pravile naše bake na vrlo karakterističan i potpuno ručan način.
Slika 2.
Tagliatelle u obliku gnijezda
Matassa karakterizira vješte pokrete naših baka, koje su tijekom pripreme razvučenu tjesteninu u obliku vrlo dugog konca, prevrtale po rukama baš kao što se to radilo s nitima vune. Tjestenina je tim pokretima postajala još duža i tanja, a slagajući je tako svako toliko bi se tijesto posulo brašnom kako se tagliatelle ne bi zalijepile jedna za drugu.
Želeći oponašati izvorne pokrete i cijeli proces u našoj proizvodnji prilagođen je stroj koji nam pruža mogućnost ponavljanja kompletnog procesa na najsličniji način onom izvornom. Ovakav proces proizvodnje izuzetno je dug, spor i zahtjevan, ali je finalni proizvod najbliži onom domaće napravljenom.
Svaki put kad kažemo da jedini u Hrvatskoj proizvodimo tagliatelle na ‘matasse’ želimo istaknuti vrijednost takvog načina proizvodnje i finalnog proizvoda, duboku povezanost s tradicijom i naš trud kako bismo vam pružili ništa manje od vrhunskog proizvoda.
100% svježa jaja
Posebno dug proces sušenja
tjestenine
Svakoj fazi u procesu proizvodnje posvećujemo posebnu pažnju. Tjestenina Klara Marić posebna je i po specifično dugom i sporom procesu sušenja i dehidraciji. Sušenje je ključna faza procesa za proizvodnju tjestenine visoke kvalitete. U našem pogonu tjestenina se suši od 18-24 h dok je u velikim proizvodnim pogonima taj je proces skraćen na najduže tri sata. U konačnici, što je tjestenina jeftinija to znači da je kraće prolazila kroz proces sušenja.
Tradicionalna, domaća i autentična
izrada tjestenine
svježa jaja
jaja u prahu
najkvalitetnije durum brašno
obično brašno
valjana tjestenina
tiskanje kroz kalupe
dugo i sporo sušenje
kratak proces sušenja
ručno pakiranje
industrijsko pakiranje
Tradicionalna, domaća i autentična
izrada tjestenine
svježa jaja
valjana tjestenina
dugo i sporo sušenje
ručno pakiranje
obično brašno
kalupe
jaja u prahu
kratak proces sušenja
industrijsko pakiranje
Pasterizacija tjestenine
U proizvodnji svježe tjestenine izrazito je važan proces pasterizacije. On utječe na kvalitetu svježe tjestenine. Na taj način se ubijaju mikroorganizmi, produljuje rok trajnosti, a tjestenina dobiva sjaj. U našem pogonu pasterizacija se radi suhom parom otprilike na 80 stupnjeva što pridonosi očuvanju kvalitete i nutritivnih karakteristika proizvoda.
Duboko šok smrzavanje tjestenine
Naša zamrznuta tjestenina visoke je energetske vrijednosti. U proizvodnji prolazi kroz šokantno brzo srmzavanje. Drugim riječima, vremenski period od miješanja sastojaka do dubokog zamrzavanja je iznimno kratak. Time se maksimalno zadržavaju visoke karakteristike sastojaka koje koristimo. Tijesto je isto kao i za sušenu tjesteninu. Jedina razlika je ta da se svježa tjestenina, umjesto u sušare, stavlja u komore za zamrzavanje.
Ručno pakiranje tjestenine
Kako smo vjerni tradicionalnoj, domaćoj i autentičnoj izradi tjestenine, zadnji proces proizvodnje završavamo upravo tako – tradicionalno. U našoj proizvodnji tjestenina se pakira ručno. Za razliku od industrijskog pristupa gdje se pakira strojno (npr. Tagliatelle u obliku gnijezda), ručno pakiranje je ipak nešto drugo. Kontakt s ljudskom rukom, za nas, donosi toplinu i potpun osjećaj domaćeg proizvoda.