O nama
Tjestenina Klara Marić hrvatski je brend koji proizvodi tradicionalnu domaću istarsku tjesteninu sa sjedištem u Kanfanaru u Istri. Riječ je o obiteljskom poslu u koji je uključen svaki član obitelji Marić, a upravo po našoj Klari brend ponosno nosi naziv. Kao veliki ljubitelji dobre kuhinje i tradicije primijetili smo da na našem domaćem tržištu nedostaje tjestenine koja se proizvodi na tradicionalan način koji zahtijeva puno ljubavi i ručnog rada pri izradi tijesta. Stoga smo se, uz želju da što više ljudi proba domaću tjesteninu proizvedenu na tradicionalan i autentičan način, odlučili započeti s proizvodnjom. Prvi smo proizvođač u Hrvatskoj koji se posvetio posebnom načinu proizvodnje tjestenine, a raznolika ponuda proizvoda iznimne je kvalitete i jedinstvene tradicijske vrijednosti. Sve to čini nas najprodavanijim hrvatskim proizvođačem tjestenine na domaćem i inozemnom tržištu.
U vrijeme kad smo odlučili započeti s proizvodnjom tjestenine na tržištu nije postojala tradicionalna istarska tjestenina kao ni ponuda kvalitetnije tjestenine. S obzirom da smo ljubitelji hrane i veliki gurmani te poštujemo tradiciju to nas je inspiriralo i nadahnulo krenuti upravo u tom smjeru, a nit vodilja bila nam je tradicionalna istarska tjestenina! Osnovali smo obiteljski obrt ‘Klara M’ za proizvodnju tjestenine i krenuli u avanturu života. U doba bez interneta sjeli smo u auto i zaputili se u Italiju u potragu za strojevima. Započeli smo s malom proizvodnjom od 250 kg tjestenine dnevno u prostoru u sklopu naše obiteljske kuće.
Do 90-te fuže i tagliatelle radili smo ručno. Tad smo kupili stroj koji je Drago usavršio i dodao neke elemente kako bismo maksimalno dobili u proizvodnji ono što smo htjeli, a to su tagliatelle na ‘matasse’. Do tad je tjestenina izlazila iz kalupa nakon čega se ručno oblikovala, a rezultat je bio ‘polumatassa’. S novom opremom, koja je bila naš izum i patent, dobili smo kvalitetniji proizvod najsličniji ručnoj i izvornoj izradi te postigli jedinstvenu kvalitetu na tržištu. Strojeve smo nastavili usavršavati i unapređivati potrebama proizvodnje naše tjestenine.
Nakon punih 15 godina selimo svoju proizvodnju u novi prostor u kojem radimo i dan danas! Nakon prelaska u veću proizvodnu halu povećali smo sve svoje kapacitete te započeli strojnu proizvodnju tagliatella na ‘matasse’. Volimo reći da se tad dogodio rebranding u proizvodnji zato što smo napokon imali dovoljno prostora za sve potrebne strojeve i alate koji su nam omogućili drugačiji način proizvodnje tjestenine. Sukladno povećanim kapacitetima proširio se i naš tim.
Velika prekretnica i osvježenje u poslovanju tvrtke bila je konačna izmjena imena brenda. Klara je žena, majka, ponosna baka i srce naše proizvodnje! Uvijek inspirirani njezinom strašću, opipljivom osobnošću, uvijek pozitivnim emocijama i milim pogledima punim ljubavi danas ime brenda ponosno nosi njen naziv — Tjestenina Klara Marić.
Našu ponudu obogatili smo novom linijom proizvoda. U Standard liniji pronašli su se neki modernizirani proizvodi iz stare linije što nas je u začetku i potaklo da krenemo u automatizaciju, kupimo nove kalupe i proširimo cijeli asortiman. Ova linija posebna je i po tome što pruža pet vrsta tjestenine za juhu čime smo ojačali jušni asortiman. Te iste godine smrznuti program tjestenine doživio je dugo očekivani uspjeh. Asortiman smo osvježili novim proizvodima te krenuli raditi punom parom.
Klarina priča
Ljubav u svakom koraku
proizvodnje
Dok sežu moja sjećanja, seže i ljubav prema tjestenini. Duboko urezana slika iz mog djetinjstva slika je none i mame dok mijese tijesto u dugim zimskim večerima, naše tople kuće ispunjene pucketanjem vatre, mirisom brašna i radosnim žamorom. Obožavala sam staviti kecelju, uzeti komadić tijesta, upijati spretne pokrete moje none i pokušavati napraviti oblike što sličnije njenima. Već tad mi je duboko usađena ljubav prema tradiciji, ali i ljubav prema hrani.
Iako sam tijekom školovanja imala određeni odmak, sudbinsku vezu s izradom tradicionalne istarske tjestenine zapečatio je moj suprug. Drago je kuhar i strastveni obožavatelj fine hrane, a davne 1987. godine osnivanjem obrta odvažno je krenuo u realizaciju naših zajedničkih ideja. Imali smo silnu želju da što više ljudi osjeti čaroliju okusa kakvu samo domaća tjestenina uz neki lagani umak može izazvati. Put nije bio ni jednostavan ni lak, no upornost i marljivost mog supruga bili su presudni, kako u počecima tako i tijekom cijele naše poduzetničke avanture, do danas.
Oboje smo odrasli u Kanfanaru, nama najljepšem mjestu u samom srcu Istre. To je mjesto bogate povijesti, kulture i tradicije za koju se vežu generacije naše obitelji. Najljepši je osjećaj raditi ono što voliš i biti kod kuće s cijelom svojom obitelji te zajedno stvarati ljepotu brenda koji je inspiraciju pronašao baš na tom mjestu, u staroj tradiciji.
Krenuli smo s jednim malim polovnim strojem i ogromnom voljom. Već 2003. godine sagradili smo modernu proizvodnu halu s novom proizvodnom linijom za tagliatelle. Naše tagliatelle ili lazanje kako ih zovemo ‘po domaću’ proizvodimo valjanjem tijesta što je najkvalitetniji, no ujedno i najteži način. Danas smo ponosni na suvremeni proizvodni pogon koji se permanentno dorađuje sukladno potrebama tržišta, kako u segmentu suhe tako i smrznute tjestenine.
Put domaće istarske tjestenine ‘Klara Marić’ krenuo je od lokalnih restorana, hotela i manjih trgovinica u okruženju. Danas smo prisutni u svim velikim i relevantnim trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Izvozimo u više europskih zemalja, u SAD, itd. No, poseban nam je ponos što našu tjesteninu možete kupiti u Italiji, kolijevci tjestenine. Našu ljubav prema tradiciji i tjestenini prenijeli smo na sinove koji danas, svaki u svom segmentu, doprinose rastu i razvoju tvrtke.