Spoj tradicije
i ljubavi
Spoj tradicije i ljubavi

Istarski fuži

Najpoznatija i najtradicionalnija istarska tjestenina.

Ukusna, tradicionalna i domaća tjestenina specifična je za svjeverozapadni dio Istre – mjesto gdje se blaga mediteranska klima sjedinila s prirodnim obilježjima unutrašnje Istre.

Prepoznata po autentičnoj izradi više vrsta tjestenine, daleko od svih najpoznatiji su FUŽI.

100% domaća jaja

U proizvodnji koristimo dnevno svježa jaja
iz lokalne proizvodnje. Ne koristimo jaja prahu.

100% durum pšenica

Najkvalitetnije brašno
za izradu tjestenine u svijetu.

3,5 milijuna

U našoj obiteljskoj proizvodnji dnevno
proizvedemo do 3 tone fuži.

Kraljica istarske tjestenine

Fuži se često nazivaju kraljicom tjestenine. Jedinstveni oblik ove tjestenine prati legenda s kojom je započela duboka tradicija. Fuži se i dan danas rade na autentičan i tradicionalan način.

Naši domaći fuži izrađeni su od pomno biranih zrna najkvalitetnije durum pšenice i visoko kvalitetnih, svježih jaja. U proizvodnji ne koristimo jaja u prahu. Tijesto se valja i zatim reže u obliku romba – kao da radimo krpice ili kako ih još zovemo, pasutice. Dva kraja tijesta potom se spajaju i preklapaju jedan preko drugoga te pristisnu kako se ne bi odvojili. Tradicijski, fuži se rade uz pomoć štapića oko kojeg se omataju krpice odnosno kvadratići tijesta čiji se krajevi spajaju u finalni oblik – fuž. Rezultat korištenja štapa je šupljina u fužu zbog koje je tjestenina idealna za upijanje umaka. Taj oblik je uz naš trud postao nacionalno prepoznat zbog čega smo iznimno ponosni!

Fuži su u Istri blagdanska namirnica. Nekoć su se pripremali isključivo za blagdane, posebne proslave, fešte i svečanosti. Tradicionalno se pripremao recept sa šugom od kokoši, u Istri poznat kao žgvacet. Nema obitelji kojoj u to vrijeme kuća nije mirisala na fuže u šugu od kokoši – jednostavan i ukusan stari tradicijski recept koji je dio običaja i dan danas.

Okusi tradicije

Istarski fuži

od durum pšenice

100% valjana domaća tjestenina s jajima
proizvodena po starom, tradicionalnom receptu i izvornom načinu izrade tijesta. Koristimo najkvalitetniju sortu durum pšenice za proizvodnju sve naše tjestenine.

Ne koristimo jaja u prahu!

Istarski fuži

s chilijem

Tjestenina s okusom chilija za sve ljubitelje moderne kuhinje. Chili papriku nabavljamo u sušenom, dehidriranom i mljevenom stanju kako bi koristili namirnice s maksimalno sačuvanim hranidbenim vrijednostima. 

Ne koristimo boje u prahu!

Istarski fuži

sa špinatom

Tjesteninu s okusom šparoga proizvodimo od pravih šparoga. Kako bi prirodni eliksir zdravlja bio što potpuniji u našoj tjestenini nabavljamo je u sušenom, dehidriranom i mljevenom obliku što zadržava sve njezine korisne tvari. 

Ne koristimo boje u prahu!

Istarski fuži

s crnilom od sipe

100% hrvatsko crnilo od sipe
U želji da koristimo našu domaći sipu iz Jadrana crnilo od sipe nabavljamo u domaćih proizvođača. Kako bi iskoristili ono najkvalitetnije od crnila iz svježe sipe nabavljamo ga u tekućem stanju. 

Ne koristimo boje u prahu!

Legenda o fužima

Od krpice do fuža. Prema legendi nona Luca je, želeći svom nećaku pripremiti nešto novo i drugačije, došla na ideju kako napraviti novi oblik tjestenine od pasutica.

Najbolje iz Istre: Kanfanar

Istarski fuži sa šparogama i pancetom! Istarska kuhinja spoj je kontinentalne i mediteranske kuhinje bogate raznovrsnim tradicionalnim i modernim receptima.

Fužijada

Fužijada je gastro show posvećen fužima u sklopu tradicionalne manifestacije Jakovlja u Kanfanaru. Odvija se svake godine posljednje subote u mjesecu srpnju s ciljem da čuva i razvija istarske običaje i baštinu.

Kanfanar - općina istarskog vola i fuži

Kanfanar je mjesto u sjeverozapadnoj Istri koje je brendirano i poznato kao općina istarskog vola i fuži. Želeći očuvati najosjetljiviji dio istarske kulture i tradicije uz simbole boškarina, kao istarskog goveda čiji je uzgoj od velikog je značaja za Istru i fuži koji su neizostavan dio blagdanskog stola od davnina, manifestacijom Jakovlja i nizom događanja njeguje se duga i stara tradicija ovog područja.
Fuži – najpoznatiji simbol
gastronomske ponude Istre
Fuži su danas postali prepoznatljivi brend i glavni znak Kanfanara, ali i poznata tjestenina i izvan Istre upravo zahvaljujući našem obrtu tjestenine Klara Marić. Uz želju da se njeguju tradicionalni istarski proizvodnji u suradnji s općinom odlučili smo organizirati posebno događanje, koje danas iza sebe ima dugu tradiciju. Fužijada je gastro događanje na kojem predstavljamo jela s fužima, starinske i tradicionalne recepte, a posjetitelji imaju priliku degustirati više vrsta jela kao i naučiti kako se izrađuje i priprema najpoznatija istarska tjestenina.
Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh