Okus koji pamtiš.
Ime koje stoji iza njega.
U srcu Istre, među brežuljcima Kanfanara, rodila se ideja koja će oblikovati generacije. Klara Marić nije tek brend, već odraz obiteljske predanosti, ljubavi prema jednostavnim stvarima i strasti prema savršenoj tjestenini. Danas tu priču živimo svakim danom — i dijelimo s vama, tanjur po tanjur.

O nama
Klara Marić hrvatski je brend koji proizvodi tradicionalnu domaću istarsku tjesteninu sa sjedištem u Kanfanaru u Istri. Riječ je o obiteljskom poslu u koji je uključen svaki član obitelji Marić, a upravo po našoj Klari brend ponosno nosi naziv. Kao veliki ljubitelji dobre kuhinje i tradicije primijetili smo da na našem domaćem tržištu nedostaje tjestenine koja se proizvodi na tradicionalan način koji zahtijeva puno ljubavi i ručnog rada pri izradi tijesta. Stoga smo se, uz želju da što više ljudi proba domaću tjesteninu proizvedenu na tradicionalan i autentičan način, odlučili započeti s proizvodnjom. Prvi smo proizvođač u Hrvatskoj koji se posvetio posebnom načinu proizvodnje tjestenine, a raznolika ponuda proizvoda iznimne je kvalitete i jedinstvene tradicijske vrijednosti.
Kako je sve počelo još 1987. ?
U vrijeme kad smo odlučili započeti s proizvodnjom tjestenine na tržištu nije postojala tradicionalna istarska tjestenina kao ni ponuda kvalitetnije tjestenine. S obzirom da smo ljubitelji hrane i veliki gurmani te poštujemo tradiciju to nas je inspiriralo i nadahnulo krenuti upravo u tom smjeru, a nit vodilja bila nam je tradicionalna istarska tjestenina! Osnovali smo obiteljski obrt ‘Klara M’ za proizvodnju tjestenine i krenuli u avanturu života. U doba bez interneta sjeli smo u auto i zaputili se u Italiju u potragu za strojevima. Započeli smo s malom proizvodnjom od 250 kg tjestenine dnevno u prostoru u sklopu naše obiteljske kuće.


Istarske tagliatelle – domaći štih, patentirana preciznost
Do 1990. sve smo radili ručno. Kad smo nabavili prvi stroj, Drago ga je preuredio kako bismo mogli proizvoditi tagliatelle složene “na matasse” – upravo onako kako se to nekada radilo ručno. Taj naš izum omogućio nam je jedinstvenu kombinaciju kvalitete i ručnog izgleda, što i danas razlikuje naše proizvode od drugih.
Od Kanfanara do Amerike
Kvaliteta naše tjestenine brzo je prepoznata i izvan Hrvatske. Danas naše proizvode izvozimo diljem Europe i čak u Ameriku – gdje se Klara Marić pasta nalazi i na policama trgovina, i na tanjurima restorana.
Rast i rebranding
S godinama se razvijao i naš identitet. Ime se iz Klara promijenilo u Klara M, a danas s ponosom nosimo puni naziv: Tjestenina Klara Marić. Klara je naše srce, naša inspiracija i simbol domaće, tople i autentične proizvodnje.
Novi pogon, veći kapaciteti
Nakon 15 godina preselili smo proizvodnju u novu halu. Tamo je počela nova era – strojna proizvodnja tagliatella na ‘matasse’ u većim količinama, ali bez gubitka duše i kvalitete. Nova oprema omogućila je širenje tima, modernizaciju i veću ponudu.
Zamrznuta tjestenina
Naša zamrznuta tjestenina visoke je energetske vrijednosti. U proizvodnji prolazi kroz šokantno brzo srmzavanje. Drugim riječima, vremenski period od miješanja sastojaka do dubokog zamrzavanja je iznimno kratak. Time se maksimalno zadržavaju visoke karakteristike sastojaka koje koristimo.


Fužijada fest
Fuži – najpoznatiji simbol gastronomske ponude Istre
Fuži su danas postali prepoznatljivi brend i glavni znak Kanfanara, ali i poznata tjestenina i izvan Istre upravo zahvaljujući Klara Marić. Uz želju da se njeguju tradicionalni istarski proizvodI u suradnji s općinom Kanfanar odlučili smo organizirati posebno događanje, koje danas iza sebe ima dugu tradiciju. Fužijada je gastro događanje na kojem predstavljamo jela s fužima, starinske i tradicionalne recepte, a posjetitelji imaju priliku degustirati više vrsta jela kao i naučiti kako se izrađuje i priprema najpoznatija istarska tjestenina.


Održivost nam je važna
Od samih početaka vodimo računa o okolišu. Koristimo održivu ambalažu, biramo prirodne sastojke, a naši proizvodni procesi dizajnirani su s pažnjom prema prirodi i budućim generacijama.
Dragi naši,
Dok sežu moja sjećanja, seže i ljubav prema tjestenini. Još kao dijete gledala sam nonu i mamu kako mijese tijesto u dugim zimskim večerima. Naša kuća bila je ispunjena toplinom, mirisom brašna i smijehom. Obožavala sam uzeti kecelju, komadić tijesta i pokušati napraviti oblike što sličnije noninima. Tada sam naučila da hrana nije samo potreba — ona je ljubav, povezanost i tradicija.
Iako sam tijekom školovanja imala određen odmak, sudbina me opet spojila s ovim pozivom. Moj suprug Drago, kuhar i zaljubljenik u finu hranu, 1987. godine osniva obrt i tako zajedno krećemo u ovu priču. Naš san bio je jednostavan — da što više ljudi osjeti čaroliju domaće tjestenine, napravljene s ljubavlju i srcem.
Odrasli smo u Kanfanaru, u srcu Istre, mjestu bogate tradicije i obiteljske povezanosti. I danas ovdje stvaramo, zajedno s našim sinovima, koji svatko na svoj način doprinosi razvoju brenda. Krenuli smo s malim strojem i velikom voljom. Godine 2003. izgradili smo modernu proizvodnu halu i krenuli u ozbiljnu proizvodnju. Našu tjesteninu valjamo — baš kao što su to činile nona i mama. To je najzahtjevniji način, ali i onaj koji daje najviše duše u svakom komadiću. Danas je Tjestenina Klara Marić prisutna diljem Hrvatske i svijeta, pa čak i u Italiji — kolijevci tjestenine. No najveći ponos i dalje osjećamo kad znamo da smo uspjeli prenijeti ljubav prema tradiciji i hrani na nove generacije.