Šurle s divljim šparogama 20' 4 osobe lagano SASTOJCI —...
45'
3 osobe
srednje lagano
— 250-300 g tagliatella no. 16 Klara Marić
— Gljive po izboru:
250 g lisičarki
100 g shiitake
Sušeni vrganji (1-2 velike žlice, prelivene s 150 ml kipuće vode)
— 100 g ljutike ili poriluka
— 2 češnja češnjaka
— 2-3 žlice mascarpone sira ili milerama
— 120 ml bijelog vina (ili po želji malo limunovog soka ili prošeka)
— Svježi timijan (ili po želji vlasac ili peršin)
— 30-40 g svježe ribanog parmezana
— Svježe mljeveni papar
— Pola žlice maslaca
— Kvalitetno maslinovo ulje
— Voda u kojoj se kuhala tjestenina
Pripremite sastojke: očistite gljive i narežite ih na manje komade, naribajte parmezan, sitno nasjeckajte poriluk i češnjak. Kad kuhate tjesteninu, sve sastojke pripremite unaprijed – tajming je ključan! Dobra tjestenina ne čeka – jede se odmah!
Zagrijte suhu tavu i dodajte gljive bez masnoće kako bi se voda iz njih isparila. Lagano ih posolite kako bi brže pustile vodu. Nakon nekoliko minuta, dodajte maslac i maslinovo ulje, pa ubacite poriluk i češnjak. Dinstajte sve zajedno još par minuta, zatim dodajte namočene vrganje i vino da deglazirate tavu. Dodajte timijan (ili vlasac/peršin), sol i papar. Kuhajte dok alkohol i polovica tekućine ne ispare (oko 7-8 minuta).
U međuvremenu stavite tjesteninu kuhati u dobro posoljenu, kipuću vodu. Kuhajte je 2 minute manje nego što piše na uputama, kako biste je završili u umaku – to je ključno za pravu teksturu! U umak dodajte mascarpone (ili mileram) i pola šeflje vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pojačajte vatru da se umak počne reducirati, zatim dodajte tagliatelle i šaku ili dvije parmezana. Smanjite vatru i miješajte dok se sir ne otopi, stvarajući ekstra kremasti umak. Poslužite odmah uz zelenu salatu i uživajte u okusima jeseni dok traje!
Anja Maršić, poznata kao @hungry_anja, strastvena je ljubiteljica hrane i kulinarstva koja na svom profilu dijeli kreativne i ukusne recepte za svaki dan. Njezin pristup kuhanju je jednostavan, ali vmaštovit, savršen za sve koji žele uživati u domaćim jelima i novim okusima. Pratite je za inspiraciju u kuhinji i recepte koji će zadovoljiti svačije nepce!
Šurle s divljim šparogama 20' 4 osobe lagano SASTOJCI —...
Šurle s divljim šparogama 25' 3 osobe lagano SASTOJCI —...
Sipa s pljukancima i bobom 1h 15' 3 osobe srednje...
Sipa s pljukancima i bobom 1h 4 osobe srednje lagano...