Pokreni video

Škampi i ljiljani na malo drugačiji način

vrijeme kuhanja

1h 15'

broj serviranja

3 osobe

zahtjevnost recepta

srednje lagano

SASTOJCI

— ljiljani Klara Marić
— škampi
— celer
— mrkva
— kapula
— sol
— papar
— maslinovo ulje
— limunov sok
— peršin
— češnjak
— bijelo vino
— domaća šalša
— malo vrhnja za kuhanje
— riblji temeljac

POSTUPAK

Očistite svježe škampe, izvucite meso repova za tartar, a glave i ljuske sačuvajte za bisque. Narežite celer, mrkvu i kapulu. U loncu zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte celer, mrkvu i kapulu. Potom ubacite glave i ljuske škampa, peršin i par režnjeva češnjaka. Posolite, zalijte bijelim vinom, i dodajte malo domaće šalše. Prelijte sve ribljim temeljcem i kuhajte dok tekućina djelomično ne ispari, a škampi puste svoju aromu.

Pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Kad je bisque gotov, procijedite ga. Vratite povrće u procijeđenu tekućinu i sve zajedno usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatki umak. Ulijte bisque u čistu tavu. Skuhajte ljiljane al dente prema uputama na pakiranju te ih prebacite u bisque. Pripremite tartar od škampa tako što ćete sitno nasjeckajti meso repova škampa, zatim dodajte sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok.

Tjesteninu s bisque umakom poslužite na tanjure, a na vrh dodajte tartar od škampa. Uživajte u čistom okusu jadranskog škampa!

Stjepan Vukadin poznati je hrvatski kuhar, kojeg već nekoliko sezona gledamo kao člana žirija hrvatskog MasterChefa. Rođen i odrastao u Dalmaciji, Vukadin spaja tradiciju s modernim tehnikama, istražujući lokalne okuse i namirnice koje obogaćuje kreativnim pristupom. Njegovi recepti odišu mediteranskom dušom i prilagođeni su ljubiteljima autentičnih i inovativnih okusa, čime unosi dašak svoje kulinarske strasti u svako jelo.

Ostali recepti

Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh