Pokreni video

Sipa s pljukancima i bobom

vrijeme kuhanja

1h

broj serviranja

4 osobe

zahtjevnost recepta

srednje lagano

SASTOJCI

 — pljukanci Klara Marić
— 1 sipa srednje veličine
— 200 g bob
— 2 kapula
— svježi peršin
— maslinovo ulje
— 3 režnja češnjak
— bijelo vino

POSTUPAK

 Čišćenje sipe: Zarežite sipu sa strane gdje se nalazi kost i pažljivo je izvucite. Lagano zarežite “leđa” s obje strane, pazeći da unutrašnjost ostane u komadu. Crnilo sipe nalazi se s unutrašnje strane, povezano s glavom i probavnim traktom – pažljivo ga odvojite kako biste sačuvali crnilo, koje daje jelu poseban okus i jačinu. Odvojite probavni trakt od glave, uklonite zub, a glavu, krakove i tijelo narežite na kockice. Ne ispirite sipu od crnila.

Sitno nasjeckajte kapulu i šufigajte je na maslinovom ulju oko 10 minuta. Dodajte sipu i pirjajte još 10 minuta, zatim dodajte svježe sjeckani peršin i češnjak, te podlijte bijelim vinom. Pirjajte dok alkohol ne ispari. Podlijte jelo ribljim temeljcem i dodajte crnilo sipe po želji.

Pljukance skuhajte u kipućoj vodi (7-8 minuta). Kada sipa omekša, dodajte bob (očišćen od opne) i začinite po potrebi. Poslužite sipu i bob s pljukancima. Završite jelo s par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Savjet za crnilo: Crnilo sipe najbolje ćete “izvući” tako da kesicu crnila stavite u šalicu, dodate toplu vodu ili temeljac, i razradite s vilicom. Procijedite crnilo kroz sito prije dodavanja u jelo. Možete ga i zamrznuti za buduću upotrebu.

Stjepan Vukadin poznati je hrvatski kuhar, kojeg već nekoliko sezona gledamo kao člana žirija hrvatskog MasterChefa. Rođen i odrastao u Dalmaciji, Vukadin spaja tradiciju s modernim tehnikama, istražujući lokalne okuse i namirnice koje obogaćuje kreativnim pristupom. Njegovi recepti odišu mediteranskom dušom i prilagođeni su ljubiteljima autentičnih i inovativnih okusa, čime unosi dašak svoje kulinarske strasti u svako jelo.

Ostali recepti

Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh