Blog single

Pljukanci

Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja je najpoznatija i najtraženija na sjeverozapadnom dijelu Istre. U vrijeme naših baka i djedova smatrala se sirotinjskim jelom zbog jednostavnih sastojaka te same izrade, a danas je jedno od posebnih delicija koje njeguje dugogodišnju tradiciju. U domaćim kuhinjama i izvornom receptu pripremaju se od brašna i vode, a oblikuju se ručnim miješanjem tijesta koje se kida na komadiće te trljanjem tijesta među dlanovima oblikuju vretena. Zbog svoje brze i jednostavne pripreme nekad su bili ‘dnevno’ jelo, za razliku od fuži koji su se posluživali kao tjestenina za posebne prigode; blagdane, nedjelje, fešte, itd. U našoj proizvodnji koristi se visokokvalitetno pšenično brašno. Zadržavajući tradicionalan, vretenast oblik pljukanci su glatke teksture kako bi se dobio onaj osjećaj kao nekad, kad se tijesto ručno mijesilo. Svako godišnje doba poklanja nam određene namirnice uz koje upotpunjujemo naše istarske kuharice. Pljukance, uz razne umake, u proljeće kombiniramo uz šparoge i pancetu, preko ljeta s tikvicama i sezonskim povrćem dok u jesen pripremamo pravi gurmanski doživljaj – pljukance s vrganjima.

«Alienum phaedrum torquatos nec eu, detr periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis.hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei.» 

Related posts

Back to top

hrvatski

english