Pokreni video

Pljukanci u aromaticnom umaku s piletinom

vrijeme kuhanja

1h 30'

broj serviranja

4 osobe

zahtjevnost recepta

srednje lagano

SASTOJCI

— Oko 800 g pilećeg mesa (bijelo meso izrezano na komade; ostavite kožicu, batak i zabatak. Batak ostavite na kosti, a zabatak otkostite i izrežite u manje komade. Od krilaca odvojite batčić i dodajte ga u umak.
— 200 ml passate
— 1 žlica koncentrata rajčice
— 1 žličica crvene paprike
— 1 veći luk
— 4 češnja češnjaka
— 3 lovorova lista
— 2 žlice maslinovog ulja
— 50 ml prosecca (može i bijelo vino, a može i kombinacija jednog i drugog)
— 300 ml pilećeg temeljca (možete koristiti kupovni ili odvojiti od pileće juhe)
— 5 suhih šljiva, izrezanih na komade
— 1/4 žličice muškatnog oraščića
— sol i papar
— 1 pakiranje smrznutih pljukanaca

POSTUPAK

Ako ste kupili cijelo pile, izrežite ga na manje komade kako je ranije opisano. U dubljoj tavi na
maslinovom ulju dinstajte luk s malo soli barem 10-ak minuta, dok lijepo ne omekša. Povremeno podlijte vodom ili stavite poklopac da vam ne izgori prebrzo.

U drugoj tavi prepecite piletinu sa svih strana da dobije lijepu boju. Posipajte je crvenom paprikom i posolite. Koristite srednje jaku vatru kako bi kožica lijepo zarumenila. Kada je luk gotov, dodajte češnjak i koncentrat rajčice, pa malo dinstajte prije nego što podlijete pasiranom rajčicom, prošekom i temeljcem. Dodajte muškatni oraščić.

Prebacite piletinu iz jedne tave u drugu s umakom. Dodajte šljive, peršun i lovor. Posolite i popaprite, pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri nekih 40 minuta, dok piletina ne omekša.

Pred kraj kuhanja skuhajte i pljukance. Možete ih ubaciti ravno u umak i servirati sve u istom loncu ili ih poslužiti odvojeno uz salatu po želji.

Anja Maršić, poznata kao @hungry_anja, strastvena je ljubiteljica hrane i kulinarstva koja na svom profilu dijeli kreativne i ukusne recepte za svaki dan. Njezin pristup kuhanju je jednostavan, ali vmaštovit, savršen za sve koji žele uživati u domaćim jelima i novim okusima. Pratite je za inspiraciju u kuhinji i recepte koji će zadovoljiti svačije nepce!

Ostali recepti

Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh