Blog single

Pasutice

Svaki je fuž, u jednom trenutku svog ‘života’, bio pasutica. Tradicijski su pasutice ili, kako ih ostatak Hrvatske zove krpice, u samom vrhu tradicionalne istarske kuhinje, nimalo u zaostatku s fužima. Tradicionalno se jedu za Veliki Petak i Badnjak te neizostavno, kao posna hrana, s bakalarom na bijelo. Zahvaljujući poroznoj teksturi izuzetno su sklone upijanju raznih umaka, zbog veće površine čak i više od fuža. Kao i fuži, rade se od kvalitetne krupice iz durum pšenice i dnevno svježih jaja. Prolazeći proces valjanja i posebno dugog sušenja, baš kao i tagliatelle, neizostavan su element doživljaja istarske kulture. Brazde na površini pasutica naš su izum, a rezultat toga je tjestenina koja se ne lijepi jedna uz drugu. Zbog svoje specifične teksture izvrsno se slažu s umacima, slanim inćunima, brokulom, a za one dane kad ste u stisci s vremenom i nemate dovoljno vremena za kuhanje izvrsno je rješenje za brz recept s tunom iz konzerve.

«Alienum phaedrum torquatos nec eu, detr periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis.hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei.» 

Related posts

Back to top

hrvatski

english