Pokreni video

Kremasti losos u umaku od limuna

vrijeme kuhanja

45'

broj serviranja

2 osobe

zahtjevnost recepta

lagano

SASTOJCI

— 2 fileta svježeg lososa
— 200 g dvobojne tjestenine (tjestenina Klara Marić)
— 4 češnja češnjaka
— svježi vlasac
— 200 ml vrhnja za šlag (treba vam punomasno, slatko vrhnje kako se masnoća ne bi razdvojila zbog kiselosti limuna – dakle, ne vrhnje za kuhanje)
— sok pola limuna
— korica jednog limuna
— 150 ml bijelog vina
— šaka svježe ribanog parmezana
— malo vode u kojoj se kuhala tjestenina
— sol i papar
— maslinovo ulje
— žlica maslaca

POSTUPAK

Losos izvadite iz hladnjaka, začinite solju i paprom te po želji malo češnjaka u prahu, ako ga
imate. Važno je da losos nije hladan, već da se bar 30-ak minuta temperirao na sobnoj
temperaturi, kako bi se ravnomjerno ispekao. Grillajte losos na žlici maslinovog ulja oko 3 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Po želji poklopite da ulje ne prska.

Ako imate air fryer, možete ga ispeći i u njemu. Kada je losos gotov, izvadite ga na tanjur. U istoj tavi dinstajte usitnjeni češnjak, dodajte maslac, a nakon 1-2 minute podlijte vinom i dinstajte dok alkohol ne ispari. Zatim dodajte vrhnje, limunov sok i na kraju šaku parmezana.

U isto vrijeme skuhajte tjesteninu u kipućoj posoljenoj vodi, ali 2 minute kraće nego što piše u uputama. Kada se umak malo reducirao, dodajte u njega tjesteninu, losos narezan na komade, naribanu limunovu koricu, papar i svježi vlasac.

Smanjite vatru, pa obavezno dodajte i oko 100 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala – ona će lijepo zgusnuti umak. Kada se sve sjedini, servirajte uz malo limuna i zelenu salatu.

Anja Maršić, poznata kao @hungry_anja, strastvena je ljubiteljica hrane i kulinarstva koja na svom profilu dijeli kreativne i ukusne recepte za svaki dan. Njezin pristup kuhanju je jednostavan, ali vmaštovit, savršen za sve koji žele uživati u domaćim jelima i novim okusima. Pratite je za inspiraciju u kuhinji i recepte koji će zadovoljiti svačije nepce!

Ostali recepti

Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh