Pokreni video

Fuži alla Pašticada

vrijeme kuhanja

3h 30'

broj serviranja

4 osobe

zahtjevnost recepta

teško

SASTOJCI

— 1 kg junećeg buta (ruža) narezanog na kockice
— 1 manja mrkva
— komadić celera
— 1 luk
— 3 češnja češnjaka
— 40 g pancete, sitno narezane
— 50 ml pasirane rajčice
— 6-8 suhih šljiva ili džema od šljiva
— 300 ml crnog vina
— 150-200 ml prosecca
— 1 žlica kvasine/oceta
— 1/4 žličice muškatnog oraščića
— 1/4 žličice klinčića (ili nekoliko cijelih klinčića; ja koristim mljevene)
— 2 lovorova lista
— sol i papar
— 3 žlice maslinovog ulja
— 1 žlica maslaca
— svježi peršin za posipanje na kraju
— dodavati vode po potrebi
— 1 pakiranje fuža Klara Marić

POSTUPAK

Prvo usitnite povrće u sjeckalici: mrkvu, celer, luk i češnjak. Usitnite ga što sitnije, kako ne biste kasnije morali blendati umak. Dinstajte usitnjeno povrće na maslinovom ulju nekoliko minuta, a zatim dodajte maslac i junetinu. Lagano prepecite meso sa svih strana, pa dodajte ostatak začina i pancetu. Podlijte sve s vinom, proseccem i pasiranim rajčicama. Dodajte ocat, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri sve dok junetina ne omekša, otprilike 3 sata.

Sada imate nekoliko opcija: možete klasično kuhati na vatri poklopljeno, polako i lagano; možete zajedno s poklopcem staviti u pećnicu na 150 °C i peći nekoliko sati; ili, treća opcija, koristiti ekspres lonac, gdje ovakav umak možete skuhati za manje od 30 minuta.

Za vrijeme kuhanja pripazite da vatra nije prejaka kako umak ne bi prerano ostao bez tekućine. Ako bude potrebno, dodajte vode. Samo pazite da na kraju umak lijepo reducirate da ostane gust, a ne voden. Poslužite s fužima uz malo svježeg peršina i Grana Padano sira.

Ako slučajno ostane viška umaka, slobodno ga zamrznite ili namjerno napravite više i napunite zamrzivač za dane kada ne stignete kuhati!

Anja Maršić, poznata kao @hungry_anja, strastvena je ljubiteljica hrane i kulinarstva koja na svom profilu dijeli kreativne i ukusne recepte za svaki dan. Njezin pristup kuhanju je jednostavan, ali vmaštovit, savršen za sve koji žele uživati u domaćim jelima i novim okusima. Pratite je za inspiraciju u kuhinji i recepte koji će zadovoljiti svačije nepce!

Ostali recepti

Newsletter

Prijavi se za novosti

    Na vrh